Kaip atskirti antikvarinį baldą nuo klastotės?

     Jog baldai būtų laikomi antikvariniais, jie turi sulaukti 30 ar net gi 100 metų amžiaus. Tačiau jei baldai dar nėra pasiekę šio amžiaus, jie yra laikomi sendintais. Iš esmės, žmonės, kurie ieško kokybiško ir ilgaamžiško baldo, tai yra vertinga investicija, nes dažnai antikvaras yra pagamintas iš aukštos kokybės medienos (ąžuolo, raudonmedžio, kietmedžio ir kitų). Dažnu atveju antikvariniai baldai yra stalių ir dailidžių kūrinys, kuris kadaise reikalavo kruopštaus ir ilgo darbo, jog taptų kokybišku, dailiu baldu, todėl jie būna brangūs. Tačiau siekiant įsigyti tikrai kokybišką antikvarinį daiktą, bet neturint reikiamų žinių, galima ir apsirikti, nes rinkoje galima sutikti ir klastočių, kurie iš pažiūros atrodo kaip puikūs, seni daiktai, tačiau pažvelgus atidžiau, tai tik pigios medienos dirbiniai, kurie neturi nei metų amžiaus. Dėl šios priežasties yra kelios taisyklės, kurios padės ne tik atpažinti antikvarinį daiktą, tačiau ir nusipirkti kokybišką baldą, kuris paįvairins namų interjerą :

  • Antikvariniai baldai yra sulaukę 30 ar net 100 metų amžiaus.
  • Jų rasti galima ne tik muziejuose, tačiau ir antikvariatuose. 
  • Jų kokybė atsispindi tikroje medienoje (ažuolas, kietmedis, raudonmedis, riešutmedis ir daug kitų)
  • Kuo senesnis baldas, tuo labiau ,,panešiotas". Jame matyti klimato kaita, žmonių palikti pėdsakai, mechaniniai pažeidimai. 
  • Antikvariniai daiktai yra pasižymėję dekoro elementais, būdingais tam tikrai epochai. Pvz, ankščiau mediena būdavo perdirbama ir pjaunama rankomis, dėl to ant baldo galima įžvelgti nelygumų, šiurkštumo. Taip pat seniau būdavo apdorojama tik išorinė, matoma baldo dalis, o vidinė pusė būdavo neapdirbama.
  • Senovinius baldus dažnai grauždavo kinivarpos, todėl jei baldas yra skylėtas reikia įkišti adatą į angelę, ir jei adata lenda lengvai,  prieš jus tikrų tikriausia antikvarinio baldo klastotė, nes kinivarpos medį graužia ne išilgai, tačiau spiralės trajektorija. 
  • Geležinės detalės ant baldų taip pat rūdija, o bronzinės detalės turi atitikti medinio dirbinio, prie kurio jis pritvirtintas, stilių. 
  • Senas marmuras taip pat skiriasi nuo naujesnio, nes anščiau marmurą taip pat pjaustydavo ne šiuolaikiniais instrumentais, o rankomis,  todėl jei paliestume galinę marmuro briaunos pusę, ji dažnu atveju bus nelygi ir banguota. 
  • Taip pat perkant baldą, priklausantį tam tikrai epochai, yra svarbu įvertinti, ar toks baldas galėjo išvis egzistuoti tuo laikotarpiu. 
  • Bėgant laikui medinis baldas gali deformuotis, mediena suskilinėti. Prieš pirkdami senovinį baldą, atkreipkite dėmesį, ar baldas nebuvo remontuotas, nes tokiu atveju jis turi kainuoti gerokai pigiau.
  • Senus baldus apžiūrinėti reikia tik gerame apšvietime, kitu atveju lengva nepastebėti nevykusios restauracijos ir elemento pakeitimų pėdsakų. 
          Na štai, pagrindas yra. Dabar galima eiti patikrinti savo žinias ir įsigyti antikvarinę interjero detalę, kuri džiugins Jus dar ilgus metus! O gal pas Jus namuose yra senas baldas, kuris ilgai laukia remonto, o taip nesinori jo išmesti, nes tai yra šeimos relikvija, tai pasijuskite restauratoriais ir prikelkite baldą antram gyvenimui patys arba tai patikėkite mums!







Comments

  1. o įdomu kas nors dar domisi labai antikvariniais baldais, juos vertina? man tai jie į muziejų.. norisi naujovių, modernumo.. maniškės namuose yra kavos staliukai tokie link antikvarinių, man jau moderno norisi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keli žodžiai apie mus

Restauratoriaus pradžiamokslis